Northvolt

Fabriken Northvolt Ett, i Skellefteå, är batteritillverkaren Northvolts första. Byggnationen av vad som kan komma att bli Europas största fabrik för litiumjonbatterier började 2019 och TPO har varit involverade sedan första spadtag.

TPO involverades tidigt i projektet för att förse Northvolt med den kommunikationsinfrastruktur som är nödvändig för ett bygge av denna magnitud. 2023 förlängde Northvolt sitt partnerskap med TPO när man slöt ett 3-årsavtal där TPO är exklusiv leverantör av temporär kommunikation till Northvolt Ett.

”TPO har varit involverade i projektet sedan bygget började 2018. Från start har TPO varit en pålitlig partner till oss i Skellefteå, och har levererat ett robust nätverk som har varit ovärderligt i bygget av Northvolt Ett.” säger Pinar Genc, Category Manager på Northvolt.

Idag ansvarar TPO för underhåll, driftsättning och utveckling av nätverksarkitekturen i takt med att bygget pågår. Med två medarbetare på plats i Skellefteå sköter TPO den löpande driften lokalt med support från huvudkontoret i Stockholm.

Nätverksarkitekturen, som bygger på av närmare 400 aktiva enheter, är designad från grunden av TPO och bygger på hårdvara från Cisco.

”På Northvolt Ett upplever jag att jag har en utmanande arbetsmiljö där arbetsuppgifterna kräver ett agilt tillvägagångsätt där förändring av miljö och lösningar är ny för var dag som kommer, vilket håller mig på tårna hela tiden. Jag känner att vi har ett konstant fokus av säkerhet, både för kollegor och utrustning och inte minst nätverket!” säger Henrik Malmenholt, IT Tekniker på TPO.